A 2019-es évünk

A 2019-es évet elbúcsúztattok, ennek okán Kálmán Ádám szakosztályvezetőnkkel beszélgettünk. Ádám csapatunk alapítója és szakosztályunk vezetője 2017 óta, a pályán pedig Center poszton volt fellelhető. Beszélgetésünk kiterjedt az előző szezon értékelésére, az utánpótlás csapatra, illetve az előttünk álló 2020-as évre is.

Kálmán Ádám a képen jobb oldalt 50-es mezben látható.

A 2019-es szezon a csapat második hivatalos verseny éve volt. A csapat sikeresnek mondható – negyedik helyezettként a rájátszásban is játszhattunk, elindult a saját U17-es csapatunk is a bajnokságban – évet zárt. Kívülről nagyon váltakozó csapatot láthattunk. Te, mint elnök és játékos, hogyan élted meg ezt?

Kálmán Ádám: Nehéz különböző szemmel nézni a dolgokat, de ez mindig is meg volt és a továbbiakban is így lesz. Mint a szakosztály vezetője, örömmel tölt el a tudat, hogy évről évre fejlődünk. Nagyon sok nehezítő körülmény volt, ami a szezon első három meccsén még látszódott is, de a folyamatos fejlődés tapasztalható volt, mint a bajnokságokban, mint a taglétszámban. Külön öröm számomra, hogy idén az u17-es csapatunk is mérkőzéseket játszhatott, ahol megtapasztalhatták milyen, amikor élesben kell megcsinálni mindazt, amit az edzések során megtanultak. A mellett nem szabad elmenni, hogy rengeteg dolgot tanultam meg az előző év során. Senki sem hitte el, hogy az alapszakasz végére rájátszás helyen fogunk állni, pláne úgy, hogy az utolsó két mérkőzésünk egymás utáni hétvégén volt, és ekkor utaztunk a legtöbbet (Szombathelyre, majd Szegedre – a szerkesztő). Összességében úgy látom kezd egységgé összeállni a csapat, amelynek kemény magja folyamatosan tudott bővülni. Játékosként jó érzés volt a srácokkal játszani és segíteni a pályán, ahol tudtam.

Sajnos a playoffban nem sok babér teremt számunkra. Jövőre szeretnétek megvédeni a becsületetek?

K.Á.: Igen, mindenképpen! Azért a rájátszásban történt szereplésünkről annyit, hogy több játékosunk már a repülőjegyüket nézegette, nyaralást tervezett, hiszen senki sem gondolta, hogy a kezdeti vereségek után itt még mérkőzés lesz az alapszakasz után. 21 fővel indultunk el a mérkőzésre, ahol az eredményt végül már tudjuk (45-0-ra nyert a hazai Tatabánya Mustangs csapata – a szerkesztő) …

Ez számunkra és a fiúk számára is tanuló pénz volt. A szezon a döntőig tart, nem az alapszakaszig, még ha nem is jutunk be, idén már felkészültebbek leszünk.

Az első szezonhoz képest átalakult a csapat, amely immár inkább saját játékosokból állt fel, mintsem kölcsön szereplőkből, teljesen új edzői gárdával. Mesélnél nekünk arról, hogy miként alakultak ki ezek a dolgok?

K.Á.: Az edzői gárdánk teljesen kicserélődött az első szezon után. Sajnos nem egyeztek meg a feltételek, így jobbnak láttuk, ha külön utakon folytatjuk. A kölcsön játékosokból csupán 5 játékos maradt erre a szezonra a többiek vagy átigazoltak vagy abbahagyták a sportot. Többen pedig sérülések végett pihentek a szezon során. Nagy Mátyás és én a Fehérvár Enthroners csapatában próbáltunk szerencsét, ahol Matyi rögtön az első mérkőzés során megsérült, míg én az osztrák ligában kaptam lehetőséget, ezért végül a szabályok értelmében, pályára léphettem a nálunk, ahol addigra több sérülés is hátráltatta a srácokat. A védelemben Vörös Árpád érkezése nagy segítség volt a védő fal számára.

Az idei szezonban a vezető edzői feladatokat nekem kellett ellátnom. Az offense vezénylését Szederjesi Attila vette át, aki megreformálta a csapat támadó egységét. A védelemre sajnos külső ember nem érkezett, így három személy intézte, akikből kettő játékosként volt jelen.

Az új edzői csapatnak sikerült a kitűzött céljaikat elérni?

K.Á.: A kitűzött cél a rájátszás vagy a döntő volt. A lehető legtöbbet kihoztuk belőle, amit lehetett.

Több felnőtt játékosunk is kettős terhelést kapott – többek között te magad is -, hiszen kölcsönben magasabb osztályban is pályára léphetett. Hogy láttad, hasznos volt ez a srácoknak, tudtak új dolgokat mutatni a többieknek az edzéseken?

K.Á.: Nem csak én voltam, aki kettős terhelést kapott. Balizs Benedek és Szilágyi Sándor a Titans csapatában léptek pályára a divízió I-ben, míg Aladics Antonello a Győr Sharks csapatában szerepelt, a HFL-ben. Szerintem mindig van új, ami egy másik csapatban megszerezhető hasznos tudás. A srácok kölcsön szereplésének fő célja a tapasztalat szerzés – hogy milyen is magasabb osztályban játszani – volt. Volt, akire ez pozitívan és volt, akire negatívan hatott.

Időközben átalakult a szakosztály is. Mesélnél nekünk erről?

K.Á.: Így van, az ősz folyamán átalakult a vezetőségünk. Koncz Krisztián technikai vezetőnk családi okok miatt már nem tud annyi munkát fektetni a csapatba, így ő az u15 és u13 flag csapatunk edzőjeként tevékenykedik tovább. Szilágyi Sándor vette át tőle a technikai vezetőséggel járó feladatok jó részét. Idén a közösségi média anyagok gyártásáért már Balizs Benedek felelt. Meg kell említsem Flach Annát, aki a mérkőzések rendezésével és a csapat körüli adminisztrációs feladatokkal foglalkozik most már évek óta. Ezzel az átszervezéssel próbáltunk kicsit több teret nyerni nekem, hogy sokkal többet tudjak koncentrálni a szakosztály mindennapos működésére.

Nem mehetünk el szó nélkül az mellett, hogy Flages csapatunk is már mérkőzéseket tudott játszani idén. Mit gondolsz, ők hamarosan bemutatkozhatnak valamelyik MAFSZ által szervezett bajnokságban is már, a VSD színeiben?

K.Á.: Egészen 2019-ig kell visszamennünk ehhez igazából. Akkor én foglalkoztam a flagesekkel. Ekkor voltak már csapatok által szervezett kupanapok, ahol a srácaink részt vettek. Kupanapról kupanapra látszott a folyamatos fejlődés és ezek mellé szép eredmények is társultak. Idén sajnos ez már nem így volt. Sajnos egyelőre a Flag Foci idehaza nem szövetségi szervezés alatt zajlik, ezért sajnos becsület alapján működött az egész. Sajnos, aki koordinálta egyedül kevésnek bizonyult, hiába jöttek a játékvezetők is szívesen, akik segítettek a szülőknek a pontosabb szabályok megismerésében. Sajnos több furcsaság is övezte a kupanapokat. Viszont, hogy a srácok ne maradjanak mérkőzés nélkül apróbb mérkőzéseket játszhattak a Rákosmente Pirates csapatával (nekik innen is köszönjük az együttműködést!). Jó érzés látni a felnövekő generációt, akik élvezettel fociznak. Nem mellesleg volt olyan flages játékosunk, aki még 2018-ban flag focizott, azonban idén már az U17-s csapatban tackle focizott. Jövőre pedig mégtöbben pályára léphetnek az U17-es bajnokságban. Van olyan játékosunk is, aki jövőre már (2020-ban – a szerkesztő) pályára is léphet a felnőttek között. Szeretnénk minél több saját játékost kinevelni egészen a flag focitól a felnőtt tackle fociig. Reméljük hamarosan a flagesek is hivatalos körülmények között játszhatnak…

Idén elindult az önálló u17-es programunk is. Hogyan értékeled az első szezont?

K.Á.: Az első szezonunk döcögősen indult, többek között azzal, hogy az utolsó pillanatig sem volt tiszta, hogy végül életkor vagy születési dátum alapján van meghatározva a szabályzat. A srácok mély vízbe lettek dobva, de a célunk az volt, hogy játszanak és mérkőzés rutint szerezzenek. Összesen három mérkőzésből álló szezon rengeteg logisztikát, ötletet és küzdelmet hozott számunkra már csak a keret összerakása során is. A keret egy jelentős része jövőre már nem játszhat ebben a korosztályban, azonban több játékos is érkezik a flages csapatból, illetve az idén még épphogy születési idejüknél fogva lemaradt srácokkal kiegészülve készülhetnek a szezonra. Az idei év tanuló év volt az u17-es csapat számára, ahol rengeteg dolgot sikerült elsajátítanunk.

Most pedig a jövőről… Mi a terv a 2020-s szezonra felnőtt és utánpótlás szinten? Milyen igazolássokkal készültök, kik távoznak a csapattól?

K.Á.: Kezdjük az utánpótlással. Az U17-es csapatunk újra elindul a korosztályos bajnokságukban, így természetesen, ha valaki szeretne csatlakozni hozzánk és korban ide tartozik, akkor szeretettel várjuk (mint ahogyan az u13, u15-s vagy felnőtt korosztályban is!). A 2020-s szezonban szeretnénk önálló U19-es csapatot indítani, ami egy nagyobb falat lesz számunkra, hiszen itt már normál méretű pályán 11 fővel történik a játék. A felnőtteknél pedig a döntőt céloztuk meg idén. 2021-ben pedig már a Divizió I-ben szeretnénk indulni, ehhez pedig aranyat kell nyernünk.

Igazolások terén több tavaly sérült listán lévő játékosunk is visszatér, lesz olyan játékos, aki régebben focizott azonban költözés, család, egyéb ok végett abbahagyta, most pedig újrakezdi nálunk. A tavalyi Mustangs csapatában vitézkedő Rákosmente Pirates játékosok jó része csapatunknál folytatja pályafutását minőségi és mennyiségi pótlásként. Ezenkívül van még nagyobb igazolás tervben, amennyiben összejön természetesen a közösségi felületeinken megtekinthető lesz. Sajnos távozók is vannak, Fekete Attila futónk az idei szezonban biztosan nem fog pályára lépni. Én idén csak a pálya széléről edzőként fogok részt venni a munkálatokban. Több játékosunk egyéb oknál fogva abbahagyta a focit. Szilágyi Sándor futónk a Budapest Wolves csapatában folytatja pályafutását.